lauantai 5. helmikuuta 2011

Bebe-leivokset (laktoositon)


Tässä kuva parhaiten onnistuineista, heh. Huh. Mitäköhän näistä pitäisi kirjoittaa.. No aloitetaan vaikka siitä että isotöisiä ovat, mutta myös tosi herkullisia. Mun ehkä suurin leivonnaissuosikki on Fazerin mansikkabebet, oikeastaan kaikki muut kaupan bebet ovat olleet pettymyksiä. Nämä itse tehdyt vois täydellisesti onnistuessaan olla Fazerin veroiset, joskus voisi yrittää kokeilla näitäkin mansikkaversioina. Mutta, harjoituserä nro 1 on nyt tehty ja ensi kerralla ollaan viisaampia. :) Tein reseptin pohjan laktoosittomaan Oivariiniin ja täytteen laktoosittomaan voihin. Ensi kerralla taidan laittaa pelkkää voita, jospa se helpottaisi taikinan muotoilua..

Resepti löytyi Kinuskikissalta ja hänen bebensä olivatkin tosi kauniit. Itselläni ei ole leivosvuokia, joten kokeilin silikonimuffinsivuokia ja paperisia amerikanmuffinsivuokia. Silikonivuoat toimi ihan hyvin, irtosi tosi näppärästi, mutta oli vaikea saada muotoiltua nätiksi. En tiedä oliko taikinassa liian vähän jauhoja, mutta tarttui älyttömästi sormiin, lopulta keksin äidin "lihapullakonstin" eli kylmään veteen kostutetuilla sormilla taikinan sai nätisti vuokiin. Mielestäni vesi ei vaikuttanut makuun tai rakenteeseen, kun vertailin sekä ilman vettä laitettuja että veden avulla. Paperivuoasta valmis leivospohja lähti huonommin irti, olisi ehkä pitänyt voidella, hankalaa. Kummallisesti nuo pohjat kohosivat keskeltä jolloin niihin jäi alle kuoppa ja keskelle leivospohjaa kohouma. Viimeisen satsin tökin haarukalla, auttoi ehkä vähän mutta ei täydellisesti. Reunat "valahtivat" paistettaessa jolloin ensimmäinen satsi muistutti lähinnä piparia eikä kuperaa leivospohjaa. Ilmeisesti täytyy olla vaan tosi kärsivällinen ja huolellinen kun tuota taikinaa muotoilee, se jää juuri siihen muotoon reunoilta kuin sen on laittanut. Ja kohoaa paljon, eli ihan saa kuultaa läpi uuniinmennessä. Sama homma täytteen levittämisen kanssa; jos ei täydellisen tasaiseksi saa pintaa niin näkyy tietenkin läpi. Loppujen kohdalla tajusin tasoitella lusikalla jähmettynyttä täytettä ennen kuin laitoin kuorrutusta, siinä vaiheessa tasoitus oli helppoa. Ja vielä; kuorrutuksen olisi pitänyt olla paksumpaa, nyt kuulsi läpi ja valui lautaselle ja sulatti osittain nonparillit. Lisäsinkin moneen otteeseen tomusokeria mutta tuntui etten vieläkään riittävästi.. Ehkä 3rkl vettä olisi riittänyt? Ruskeat bebet on tehty ruokotomusokerilla, ihan kiva lisämaku mutta ei merkittävä.. Tässä alla vielä kuvaa kokeiluista.

1 kommentti:

  1. Isotöisiä ovat kuulemma joo. Mutta oletpa tosi hyvin onnistunut minun mielestäni, lopputulos on musta tosi hieno : ) Hurjan herkullisen näköisiä!

    VastaaPoista